Hulp bij studiekeuze van je kind

Heeft je zoon of dochter moeite een goede studiekeuze te maken? Als ouder wil je dan graag helpen. En dat is goed, want als ouder kun je een belangrijke ondersteunende rol spelen in het keuzeproces van je kind. Met Kiezen doe je zo bied ik jou als ouder hulp bij de studiekeuze van je kind. Dit doe ik met praktische tips en adviezen.

Zo help je jouw kind met kiezen

Uit onderzoek blijkt dat ouders veel invloed hebben op de studiekeuze van hun kind(eren). Wat kun je doen om je kind op een positieve manier te helpen bij het maken van de juiste studiekeuze?

Tip 1: luister vooral

Ga het gesprek aan en probeer goed te luisteren. Sta open voor de belevingswereld, wensen en talenten van je kind. Probeer niet meteen je (goedbedoelde) advies te geven. Wees nieuwsgierig, respectvol en geef ruimte. Alleen dan kunnen jij en je kind op een positieve en gelijkwaardige manier samenwerken en krijgt je kind antwoord op de vraag: ‘Welke studie past bij mij?’.

Tip 2: stimuleer actie

Kiezen is een proces en vraagt om actie. Stimuleer je kind daarom actief op onderzoek uit te gaan. Bezoek samen open dagen. Bevorder deelname aan meeloopdagen. En zet je netwerk in zodat je kind ervaring op kan doen in de praktijk. Kijk voor inspiratie eens bij de beroepenwijzer.

Tip 3: heb vertrouwen

Hulp bij studiekeuze bieden betekent ook je kind los durven laten. Kiezen kost tijd en van jou als ouder vraagt dit geduld en vertrouwen. Vertrouw erop dat je kind zijn of haar eigen weg vindt en uiteindelijk de juiste keuzes maakt.

30% stopt met studie

Wist je dat ruim 30% van de eerstejaars studenten in het hoger onderwijs voortijdig stopt met hun studie? Belangrijkste reden van uitval? Gebrek aan motivatie en verkeerde studiekeuze. Daarnaast lijken studenten niet goed voorbereid op het hoger onderwijs. Tijd en aandacht besteden aan een weloverwogen studiekeuze, vergroot de kans op een gemotiveerde en succesvolle studieloopbaan.

Hulp bij studiekeuze bespaart geld

Om sneller afstuderen te stimuleren, heeft de overheid de studiefinanciering drastisch ingeperkt. Studeren kost daardoor steeds meer geld. Volgens berekeningen van het Nibud kost studeren voor een uitwonende student gemiddeld 14.532 euro per jaar. Stoppen met een studie betekent daarom niet alleen studievertraging, maar ook een aanslag op de portemonnee. Nu investeren in professionele hulp bij studiekeuze, is dus later besparen op studiekosten.

Ook professionele hulp bij studiekeuze?

Worstelt je kind met het maken van de juiste studiekeuze? Wil je helpen op een manier die écht werkt? Heb je vragen over de inhoud of het verloop van mijn studiekeuzebegeleiding? Bel of mail me geheel vrijblijvend voor meer informatie.

Meer informatie aanvragen