Studiekeuze: sociale geografie

Studiekeuze: sociale geografie

Hoe ziet jouw werkdag eruit?

Mijn werk is heel afwisselend. Soms ben ik bezig met het schrijven van webteksten voor een ondernemer, de andere keer interview ik iemand voor een magazine of schrijf ik een blog voor mijn eigen website. Ik probeer alleen werk aan te nemen waar ik echt enthousiast van word. Zo begin ik nooit chagrijnig aan mijn werkdag.

Die werkdag start ik zoals ik zelf wil. Juist als zelfstandig ondernemer (zzp’er) kan dat heel makkelijk. Ik begin dus altijd pas rond een uurtje of tien met werken (daarvoor ontbijt ik uitgebreid en sta ik op de yogamat om de dag lekker ontspannen te beginnen). Ik ga eerst aan de slag met de belangrijkste klus voor die dag. Dat is meestal de klus waar een deadline op zit. Als die af is, check ik pas mijn mail. Want al die mailtjes (met bijvoorbeeld offerte-aanvragen) kunnen je ontzettend afleiden, waardoor je niet toekomt aan die belangrijke klus.

Ik werk vanuit huis en dat vind ik heerlijk! Lekker rustig, geen afleiding van collega’s, mijn eigen muziek op (soms meezingen;-)) en het belangrijkste: mijn eigen tijd indelen. Zo ga ik soms als pauze even buiten de deur een kop koffie doen of lunchen met een vriendin die vrij is die dag. Die vrijheid is heerlijk en past bij wie ik ben.

Ik werk niet fulltime. Niet omdat ik mijn werk niet leuk vind (ik vind het geweldig), maar omdat ik genoeg tijd wil hebben voor hobby’s, familie en vrienden. Ik hoef maar 24 uur in de week te werken om genoeg geld te hebben om van te leven. Ik bepaal tenslotte zelf hoeveel ik per uur verdien. Ideaal!

Wat is er zo leuk aan je werk?

Het is gaaf om klanten blij te maken met goede teksten. Je krijgt vaak complimenten en dat is enorm motiverend. Want daar doe je het voor: anderen helpen. Elke klant en opdracht is weer anders en dat maakt dat geen dag hetzelfde is. Die afwisseling is erg leuk.

Ook het samenwerken met andere tekstschrijvers, vormgevers, fotografen en webbouwers is leuk. Zo heb je toch een soort collega’s met wie je kunt sparren.

Welke eigenschappen en kwaliteiten heb je nodig voor dit werk?

Je moet een echte doorzetter zijn. Een goedlopend bedrijf heb je niet binnen een paar weken. Daar is doorzettingsvermogen en geduld voor nodig. En het vertrouwen dat het je gaat lukken, ook als je een tegenslag hebt. Ook belangrijk is dat je jezelf goed kunt promoten om opdrachten binnen te halen. Ik doe dat bijvoorbeeld via sociale media en dat werkt goed.

Verder moet je tegen een onzekerheid kunnen: je weet nooit van te voren hoeveel werk je binnenhaalt en wanneer. Nee zeggen is ook handig. Als je overal ja op zegt, loop je het gevaar dat je altijd aan het werk bent en geen vrije tijd meer over hebt.

Wanneer moet je dit werk niet gaan doen?

Als je veel behoefte aan zekerheid hebt en elke maand een vast inkomen wil hebben.

Wist je meteen wat je wilde studeren?

Nee ik had geen flauw idee! Ik vond heel veel dingen leuk (nu nog steeds). Ik ben dus op de goede gok maar wat gaan studeren.

Waarom koos je voor deze studie?

Ik was geïnteresseerd in mensen en hoe ze leven. Aardrijkskunde was altijd al een van mijn favoriete vakken op school.

Sluit je studie aan op je werk?

Ik ben uiteindelijk een heel andere richting op gegaan dan mijn studie. Ik heb tijdens mijn studie wel extra vakken op het gebied van schrijven gevolgd omdat ik toen al ontdekte dat ik goed kon schrijven en dat ook heel leuk vond. Ik ben in het vak gerold via een uitzendbaantje en later 12,5 jaar ervaring opgedaan als redacteur en eindredacteur bij een vaste werkgever. Toen ben ik voor mezelf begonnen. Nu volg ik regelmatig (online ) trainingen om mijn kennis op het gebied van schrijven/ondernemen bij te houden.

Gouden tip voor studenten

Wat vond je als kind helemaal geweldig om te doen? Ik zat bijvoorbeeld altijd verhaaltjes te schrijven. Achteraf had ik dus beter journalistiek kunnen studeren;-)