Studiekeuze: stedenbouwkunde

Studiekeuze: stedenbouwkunde

Hoe ziet jouw werkdag eruit?

Ik werk aan verschillende projecten aan de IJ-oevers in Amsterdam, te weten Zeeburgereiland en het project Sprong over het IJ. In Sprong over het IJ werk ik onder een projecttrekker, een binnen en buiten Amsterdam gerespecteerd stedenbouwkundige aan verschillende gebiedsstudies. Dat is inspirerend.

Het dagelijks werk houdt in: ontwerpen, maquettes bouwen en notities opstellen. Daarnaast ook veel telefoneren, e-mailen en overleggen, zowel binnen de organisatie als met andere partijen (v.n. binnen de gemeente).

In het project Zeeburgereiland ben ik binnen mijn organisatie projecttrekker van het deelgebied Sportheldenbuurt, de voormalige Rioolwaterzuivering Oost. Dat houdt in dat ik verantwoordelijk ben voor de stedenbouwkundige en juridisch-planologische inhoud, het aansturen van enkele collega’s zoals een tekenaar en het budget. Omdat veel partijen momenteel aan het ontwikkelen zijn, zit ik vaak met mijn opdrachtgever (RvE Grond&Ontwikkeling, het voormalig grondbedrijf) aan tafel met ontwikkelaars of corporatie en hun architect.

Wat is er zo leuk aan je werk?

De twee hierboven beschreven projecten bevinden zich in erg verschillende fasen. Sprong over het IJ in de beginfase en de Sportheldenbuurt in de eindfase. Dat maakt het werk afwisselend, het ene is erg studiegericht terwijl het andere erg concreet is. Wat we vandaag beslissen wordt binnen enkele maanden gewoon gebouwd. Ook het contact met verschillende organisatie-onderdelen en meerdere besturen (College van B&W centrale stad en Dagelijks Bestuur in stadsdeel Oost) maakt het werk boeiend en afwisselend.

Welke eigenschappen en kwaliteiten heb je nodig voor dit werk?

Goed kunnen samenwerken, geduld en ertegen kunnen dat veel verschillende personen iets over je werk menen te mogen zeggen.

Wanneer moet je dit werk niet gaan doen?

Als je niet houdt van vergaderen.

Wist je meteen wat je wilde studeren?

Nee, dat heb ik pas besloten in de maand voor mijn eindexamen. Ik twijfelde of ik planologie in Amsterdam (UvA) wilde studeren. Een vak dat ik afgelopen jaren trouwens met plezier heb uitgeoefend bij de gemeente Amsterdam.

Waarom koos je voor deze studie?

Het ontwerpen (tekenen, maquettes bouwen) vind ik erg leuk en het maken van de stad. Stedenbouwkunde is bovendien veel meer een vak van samenwerken (met andere professies) dan architectuur. Daarom past het eerste beter bij mij.

Ik koos voor stedenbouwkunde, omdat ik het altijd een boeiende studie heb gevonden. Ik kon geen andere studie bedenken die ik leuker zou vinden.

Sluit je studie aan op je werk?

De studie sluit maar voor de helft aan op het werk. Tijdens de studie leer je niet hoe je met een gemeente moet samenwerken als je bij een bureau werkt. Ook leer je niet hoe een gemeentelijke en bestuurlijke organisatie in elkaar steekt. Termen voor verschillende producten die in de bouwpraktijk volstrekt normaal worden gevonden, zoals Voorlopig Ontwerp (VO), Definitief Ontwerp (DO) worden aan de TU niet gebezigd. Dat is wel een gemis.

Gouden tip voor studenten

Veel informatiebijeenkomsten bijwonen en bij studenten vragen én natuurlijk een snuffelstage.