baangarantie-studiekeuze-arbeidsperspectief

Hoe belangrijk is baangarantie?

Hoe belangrijk vind jij de kans op werk na het afronden van je studie? Houd je rekening met de baangarantie bij het maken van een studiekeuze? Natuurlijk is het belangrijk om bij je studiekeuze realistisch te zijn en rekening te houden met kansen en ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. Maar wil je een studiekeuze maken waar je gelukkig van wordt? Laat je dan niet gijzelen door de huidige kansen op de arbeidsmarkt. Deze bieden namelijk geen garantie voor de toekomst. De kans is groot dat het werk dat jij over 10 jaar doet, nu nog niet bestaat.

Leven lang leren

De arbeidsmarkt ontwikkelt zich razendsnel en elk jaar verdwijnen en verschijnen er opleidingen. De tijd van een baan voor het leven is voorbij. ‘Een leven lang leren’ wordt mede door alle technologische ontwikkelingen steeds belangrijker. Dat betekent dat het belangrijk is dat je na je studie bereid bent om verder te leren. Dat je flexibel bent en jezelf blijft ontwikkelen, want alleen daarmee vergroot je blijvend je kansen op de arbeidsmarkt.

Kiezen uit angst of uit liefde?

Een aantal jaren geleden sprak ik een studente over haar studiekeuze. Ik sprak met haar over haar ambitie om te schrijven. Ze wilde niets liever dan een schrijfopleiding volgen. Haar vader had een ander idee. Hij wilde het beste voor zijn dochter. Omdat hij zelf net ontslagen was vond hij het belangrijk dat zijn dochter een studie zou kiezen met de beste kansen op een baan. Geen schrijfopleiding dus. Hij overtuigde haar te kiezen voor de opleiding tot mondhygiënist. Toentertijd een beroep waar veel vraag naar was. Maar wat als je niet blij wordt van het werk dat je doet?

Het gesprek met deze studente is mij altijd bijgebleven. Het heeft me geraakt, omdat ik groot voorstander ben van kiezen vanuit passie, talent en interesse in plaats van je bij je studiekeuze te laten leiden door angst voor de toekomst.

Dromen over de toekomst

Mag ik dan helemaal niet kijken naar de baankansen van een studie? Ja, zeker wel. Maar maak deze niet de belangrijkste reden om voor een studie te kiezen. Laat jouw persoonlijkheid, jouw capaciteiten en vaardigheden zwaarder wegen. Denk na over je toekomst en welke opleiding jou gaat helpen om jouw plannen en dromen te verwezenlijken.

Verhalen uit de praktijk

Om een goed beeld te krijgen van jouw mogelijkheden na je studie is het belangrijk mee te lopen met professionals en hen te interviewen over hun werk. Lees in de beroepenwijzer verhalen uit de praktijk en lees de gouden tips die deze professionals hebben voor jouw studiekeuze.