3 Studiekeuzetips voor een zorgeloze zomer

Eindexamens achter de rug? Je bent geslaagd? Gefeliciteerd! Een eindeloos lange zomer ligt voor je. Werken, reizen, lummelen, feestvieren, festivals bezoeken en misschien ook wel een kamer zoeken. Want in september begint het nieuwe studiejaar.

Kun jij niet wachten tot het september is en je kan beginnen met je opleiding? Vertel je iedereen enthousiast over je studie? Heb je je verdiept in de mogelijkheden en afgewogen welke studie het beste past bij jouw persoonlijkheid en ambities? Dan ligt er niet alleen een eindeloze, maar ook een zorgeloze zomer voor je.

Maar wat te doen als je niet helemaal zeker bent over je studiekeuze? Wat als het begint te knagen? Studeren wil je wel, maar de deadline was al 1 mei. Je hebt gekozen omdat het moest. Voor twijfelaars 3 studiekeuzetips om de zomer relaxter door te komen en in september met vertrouwen te beginnen aan een studie die echt bij je past. Of… om te besluiten het studeren nog even uit te stellen.

Tip 1: Durf het nog niet te weten

Twijfelen is niet leuk. Je voelt je onzeker. Onzeker over jezelf, onzeker over je toekomst. Misschien ook onzeker over wat anderen over je denken en wat anderen van je verwachten. Omdat twijfel niet leuk is willen we daar graag zo snel mogelijk vanaf. We maken een studiekeuze om van de keuzestress af te zijn.

Toch hoort twijfelen bij het keuzeproces. Jezelf toestaan te twijfelen en je onzekerheid accepteren, is de eerste stap bij het maken van een weloverwogen en duurzame studiekeuze. Het is een fase waar je doorheen moet. Hoe vervelend ook.

Wat helpt? Gun jezelf de ruimte om het nog even niet te weten.

Tip 2: Je bent niet alleen

Je vrienden lijken allemaal zeker van hun studiekeuze, je ouders lijkt het een goed idee om te beginnen aan de studie die je gekozen hebt, maar zelf ben je niet zeker over je studiekeuze. Jij bent niet de enige met twijfels!

Wist je dat 30% van de eerstejaars studenten stopt met hun studie? De belangrijkste reden is gebrek aan motivatie en verkeerde studiekeuze. Zij hadden misschien ook wel twijfels toen zij begonnen aan hun studie, maar zijn toch begonnen om vervolgens te stoppen.

Steeds meer jongeren schakelen de hulp in van professionals om hen te helpen bij hun studiekeuze, omdat ze er zelf niet uitkomen. Dat is niet zo gek, want de juiste studie vinden tussen al die studies die er tegenwoordig zijn is geen gemakkelijke opgave.

Je bent dus niet alleen. Erover praten en je twijfels delen met anderen helpt.

Tip 3: Neem de tijd!

Begin niet met een studie als je eigenlijk nog helemaal niet weet wat je wil studeren, of als je er eigenlijk nog niet aan toe bent te gaan studeren. Kiezen vraagt aandacht, tijd en actie. Neem de tijd om een goede studiekeuze te maken en wees niet bang om er langer over te doen. Pas wel op dat je niet op de bank gaat hangen als je besluit extra tijd te nemen voor je studiekeuze. Gebruik je tijd goed om uit te vinden wat echt bij je past. Als je begint zodra je zeker bent van je studiekeuze, zal je gemotiveerder en zelfverzekerder aan je studie beginnen.

Ik wens je een mooie zomer!