kom-in-actie-voor-je-studiekeuze

Hoe je de juiste studiekeuze maakt

Zit je in je eindexamenjaar? Stelt iedereen jou de vraag: ‘Weet je al wat je volgend jaar wil gaan studeren?’. Als je nog geen idee hebt is het heel frustrerend steeds je schouders op te moeten halen. Misschien wil je wel helemaal niet studeren. Je kunt er ook voor kiezen om te gaan werken of een tussenjaar te nemen. Weet je al dat je wil gaan studeren? Ik leer je hoe je een goede studiekeuze maakt.

Het schooljaar is pas net begonnen en je eindexamen lijkt nog ver weg. Toch is het belangrijk om nu al bezig te zijn met je studiekeuze. Kiezen is een werkwoord en vraagt om actie. Ontdek wie je bent, onderzoek wat je mogelijkheden zijn en ervaar wat echt bij je past. Het kost tijd om de juiste studie te vinden, dus stel je studiekeuze niet langer uit.

1000+ studies om uit te kiezen

Heb je nog geen idee wat je wil gaan studeren? Dat is helemaal niet zo gek. Wist je dat er meer dan 1000 verschillende studies zijn om uit te kiezen? En dan heb ik het nog niet eens over alle specialisaties, de verschillende plekken waar je deze studies kunt volgen en de onderlinge verschillen. Ook is het belangrijk dat je weet waar je goed in bent, wat je leuk vindt en om na te denken over hoe jij jouw toekomst voor je ziet.

Onderzoek de mogelijkheden

Heb je nog geen idee? Begin met je breed te oriënteren op de mogelijkheden. Zoek je een mbo- een hbo- of een wo-opleiding? Welke studierichtingen zijn er allemaal? Welke spreken je aan? Economie, gezondheid, onderwijs of toch iets met techniek? Onderzoek welke studies er zijn binnen de studierichting die jou het meeste aanspreekt. Kies er om te beginnen drie uit om verder te bestuderen.

Open dagen

De eerste open dagen staan alweer gepland. Heb je nog geen open dagen bezocht? Bezoek open dagen om meer te leren over de studies die jou interessant lijken en om de sfeer te proeven. Wees kritisch en zorg dat je met de juiste informatie thuiskomt. Met deze tips en vragenlijst ga je goed voorbereid op pad. In dit overzicht vind je alle open dagen, meeloopdagen en proefstudeerdagen voor hbo- en wo-opleidingen.

De juiste studiekeuze

Heb je nog helemaal geen idee wat je wil studeren? Stel je keuze niet langer uit. Kom in actie! Ik weet zeker dat er een passende opleiding voor je is. Wil je direct aan de slag met je studiekeuze? Download dan het gratis studiekeuzewerkboek vol informatie, concrete tips en praktische opdrachten!