open-dag-bezoeken

Een open dag bezoeken doe je zo

Een open dag bezoeken lijkt slim en wordt vaak aangeraden of zelfs verplicht vanuit school. Hoewel een open dag bezoeken inderdaad heel nuttig kan zijn, is het wel belangrijk je bezoek goed voor te bereiden. Want hoe maak je een succes van je open dagen bezoek? Hoe zorg je ervoor dat je na je bezoek aan een open dag met de juiste informatie thuiskomt, zodat het je helpt een studiekeuze te maken?

De voorbereiding van je bezoek aan een open dag

Zet voordat je een open dag gaat bezoeken voor jezelf op een rij wat je al weet van de opleiding die je gaat bezoeken. Veel informatie kun je vinden op de website van de hogeschool of universiteit. Welke informatie is voor jou belangrijk? Wil je vooral sfeer proeven of zijn er specifieke vragen die je wil stellen? Welke informatie ontbreekt nog om te kunnen bepalen of de studie bij je past?

Vragenlijst voor een succesvol bezoek aan een open dag

Om alle informatie te verzamelen die je nodig hebt voor je studiekeuze is het handig voorafgaand aan je bezoek vragen op te schrijven. Welke vragen wil je stellen aan docenten en wat wil je weten van de studenten die rondlopen?

Om je te helpen met het bedenken van nuttige vragen heb ik een vragenlijst voor je gemaakt voor een succesvol bezoek aan een open dag. Download de vragenlijst en print hem uit. Lees hem door en vink de vragen aan die voor jou belangrijk zijn.
Download vragenlijst open dag

3 Tips voor tijdens de open dag

Behalve dat het zinnig is om naar de voorlichtingsrondes te gaan, heb ik nog een paar tips voor je.

Tip 1: neem iemand mee naar de open dag die jou goed kent, bijvoorbeeld je ouders, broer, zus, of een goede vriend. Samen hoor en zie je meer en bovendien is het fijn om je ervaring met iemand te kunnen delen. Het helpt om alle indrukken samen op een rijtje te zetten en het is handig als iemand kritische vragen aan je stelt over je bezoek aan de open dag.

Tip 2: ga naar de mediatheek en vraag naar de literatuurlijst van de opleiding die je interessant vindt. Trek vervolgens 3 studieboeken uit de kast en sla deze op een willekeurige pagina open. Lezen maar! Word je nieuwsgierig en wil je meer weten over de onderwerpen, of haak je direct af? Wat betekent dat voor je studiekeuze?

Tip 3: ga naar het stagebureau en bekijk de stagemogelijkheden. Zo kun je je een concreet beeld vormen van de mogelijkheden na de opleiding. Spreekt het je aan? Vraag ook naar de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt.

Na je open dagen bezoek

Zet na je bezoek aan de open dag je ervaringen op een rij. Wat is je indruk van de hogeschool of universiteit? Hoe vond je de sfeer? Is de inhoud van de opleiding wat je ervan verwacht had? Wat voor type studenten liepen er rond en zie je jezelf ertussen lopen?

Wat is je conclusie? Heb je je studie gevonden, of ga je nog even verder kijken?

Geen flauw idee

Heb je nog geen flauw idee wat je wil gaan studeren? Lijkt niets je leuk, of vind je juist alles interessant? Je kunt het bezoek aan een open dag ook gebruiken als eerste oriëntatie op de mogelijkheden. Kom dan later nog eens terug om je meer te verdiepen in de opleidingen die je voorkeur hebben.