stoppen-met-studie-of-niet

Stoppen met studie of niet?

De eerste weken van het nieuwe studiejaar zijn achter de rug. Je hebt kennis gemaakt met studiegenoten, bent in het diepe gegooid tijdens de lessen en hebt misschien je eerste tentamens al gemaakt. Maar nu slaan de twijfels toe. Is dit wat ik echt wil? Zit ik hier wel op mijn plek? Zie ik mezelf dit in de toekomst ook nog doen? Kortom: zal ik stoppen met mijn studie of niet?

Waarom twijfel ik?

Voordat je een overhaaste beslissing neemt om te stoppen met je studie, adviseer ik je om een goed beeld te krijgen van welke redenen meespelen in je twijfels. Om je daarbij te helpen vind je hieronder 7 vragen die je kunnen helpen om dit helder te krijgen. Zo kom je tot een weloverwogen keuze.

1. Wat maakte dat je vond dat deze studie bij je paste?
2. Waarin verschillen de verwachtingen die je had met de werkelijkheid?
3. Welke vakken vind je leuk? En wat vind je hier leuk aan?
4. Welke vakken vind je niet leuk? En wat maakt dat je deze niet leuk vindt?
5. Lukt het je om het overzicht over je studie te krijgen/houden?
6. Wat vind je van je studiegenoten? Kan je goed met ze opschieten?
7. Wat vind je van de docenten? Voel je je bij hen op je gemak?

Misschien spelen er nog andere factoren mee, denk aan reistijd, financiën, persoonlijke omstandigheden en/of andere zorgen. Schrijf ook deze voor jezelf uit en maak de balans op. Welke conclusies trek je uit jouw antwoorden? En welke acties moet je hiervoor ondernemen?

Ik ben gestopt met mijn studie, wat nu?

Heb je besloten om te stoppen met je studie? Weet dan dat je niet de enige bent die deze keuze maakt. Maar liefst 30% van de eerstejaars studenten in het hoger onderwijs stopt. Het is een moedig besluit, al voelt dat in eerste instantie misschien niet zo. Je had het je anders voorgesteld. Je weet het nu even niet meer en hebt ineens een heleboel tijd ‘over’. Hoe nu verder?

Een plan en een nieuwe studiekeuze

Lijkt het jou fijn om een plan te hebben voor de komende maanden, aandacht te besteden aan je persoonlijke ontwikkeling en een nieuwe, weloverwogen studiekeuze te maken? Aarzel dan niet om contact met mij op te nemen. Samen kijken we wat jij nu nodig hebt om nieuwe toekomstkeuzes te kunnen maken. Zo begin jij straks vol enthousiasme en vertrouwen aan een nieuwe opleiding!