De-studiekeuze-van-Juliet

De studiekeuze van Juliet

Waar lopen andere studiekiezers tegenaan en hoe is het om een studiekeuzetraject te volgen bij Kiezen doe je zo? Wat als je gestopt bent met je studie en geen idee hebt hoe nu verder?

Juliet (20) vertelt in een interview met Coachfinder over haar ervaring met het kiezen van een studie. Juliet volgde bij mij een tussenjaartraject. Ik heb haar met veel plezier begeleid bij haar studiekeuze.

Niet weten wat je wilt

Juliet: “Niet weten wat je wilt, wat je kunt en wat bij je past, dat doet iets met je. Toen ik erachter kwam dat de studie psychobiologie toch niets voor mij was, belandde ik in een persoonlijke crisis. Wie ben ik nu eigenlijk? En wat vind ik belangrijk? Ik voelde me verdwaald en alleen. Ik kon er wel met vrienden en familie over praten, maar zij hadden ook geen antwoorden. Dus lag ik ’s nachts in mijn eentje te malen. Heel naar.”

Wat Juliet beschrijft hoor ik vaak van studenten die gestopt zijn met hun studie. Ze voelen zich onzeker en zijn bang om opnieuw een verkeerde studiekeuze te maken.

Het tussenjaartraject

Juliet: “Tijdens het kennismakingsgesprek voelde ik al dat het een goede match was. Ik kon mijn gevoelens makkelijk met Lieneke delen. Ze luisterde goed en wist de juiste kritische vragen te stellen. Uit een talent-motivatieanalyse kwam naar voren dat ik veel energie haal uit andere mensen helpen. En dan kom je qua studie al snel uit bij de sociale sector. Ook al moest ik daarvoor wel het kritische stemmetje in mezelf bedwingen dat zei dat ik per se naar de universiteit moest.

Overtuigd van studiekeuze

We zijn uitgekomen bij de studie vaktherapie met de richting muziek. Dat er een studie bestond die zo op mijn lijf is geschreven, maakt me heel blij en ook opgelucht. Al mijn eigenschappen komen hierin samen. Ik ben er zo van overtuigd dat dit iets voor mij is, dat ik niet kan wachten om te beginnen.”

Inmiddels is Juliet vol enthousiasme begonnen met haar studie. Het originele artikel met de ervaring van Juliet kun je lezen op het coachingsplatform Coachfinder, een initiatief van Psychologie Magazine.