verkeerde-studiekeuze

Verkeerde studiekeuze, help!

Je hebt je ondanks alle beperkingen die het coronavirus met zich meebrengt zo goed als kon georiënteerd op de mogelijkheden. In september ben je begonnen aan je studie en nu is er die twijfel. Je hebt inmiddels je eerste vakken gevolgd, je eerste tentamens gemaakt en nu knaagt er iets. Is dit het wel? Past deze studie wel echt bij mij?

Weet dat je niet de enige bent die twijfelt over de studiekeuze, of stopt met een opleiding. Wist je dat meer dan 30% van de eerstejaars studenten in het hoger onderwijs stopt met hun studie? En nu in deze rare coronatijd zou die uitval nog weleens veel hoger kunnen zijn. Het vereist moed om te stoppen met je studie. Het is een lastige keuze waar je best trots op mag zijn, al voelt het waarschijnlijk heel anders.

Gestopt met je studie, wat nu?

Heb je besloten om te stoppen met je studie, schrijf je dan allereerst tijdig uit. Ben je eerstejaars student, dan kun je namelijk nog gebruik maken van de 1-februariregeling. Als je je voor 1 februari 2022 uitschrijft hoef je je beurs en reisproduct niet terug te betalen.

Te laat met uitschrijven, of ouderejaars? Dan kun je bij je hogeschool of universiteit misschien nog andere vakken volgen die je wel interessant vindt. Een goede manier om te ontdekken wat beter bij je past. Je kunt je tijd ook gebruiken om (online) open dagen te bezoeken en je aanmelden voor een meeloopdag of voor het proefstuderen.

Zorg er in elk geval voor dat je de tijd die je nu over hebt goed besteed. Wat wil jij met deze ‘bonustijd’ doen? Hoe ga je een nieuwe keuze maken voor je toekomst?

Samen doen

Als je gestopt bent met je studie kun je je erg alleen voelen met je keuze. Anderen gaan vrolijk verder met hun studie en lijken wel te weten wat ze willen. Jij niet. Daarom heb ik vorig jaar de Studiekeuzeweek ontwikkeld. Een nieuw tussenjaarprogramma speciaal voor jongeren die net als jij gestopt zijn met hun studie, graag een nieuwe bewuste toekomstkeuze willen maken en dit graag samen met anderen willen doen.

Wil je graag hulp bij je nieuwe studiekeuze, maar vind je het fijner om 1-op-1 geholpen te worden? Kijk dan eens of het tussenjaartraject iets voor je is. Tijdens het tussenjaartraject help ik je een nieuwe keuze maken voor jouw toekomst en maak je een tussenjaarplan om de tijd die je nu ‘over’ hebt goed in te vullen.

Verkeerde studiekeuze, bestaat dat eigenlijk wel?

Ook ik ben ooit gestopt met mijn studie. Het voelde alsof ik gefaald had. De vrienden die ik gemaakt had gingen allemaal verder met hun opleiding en ik verhuisde terug naar mijn ouders. Ik had geen idee hoe nu verder.

Op dit moment voelt het voor jou misschien ook alsof je gefaald hebt. Zelf kijk ik inmiddels heel anders aan tegen mijn ‘foute’ studiekeuze. Ik heb namelijk ontzettend veel plezier gehad in dat eerste studiejaar, vrienden gemaakt voor het leven, veel over mezelf geleerd en leren omgaan met tegenslagen. Achteraf een super waardevolle ervaring die me ook geholpen heeft nieuwe keuzes te maken.

Wat ik jou gun is dat je keuze om te stoppen met je opleiding ook een keuze gaat zijn waar je trots op bent, waar je van geleerd hebt en die je brengt naar wat voor jou wel de juiste keuzes zijn voor jouw toekomst.

Nieuwe plannen maken voor jouw toekomst?

Ben je gestopt met je studie, of twijfel je over je studiekeuze? Bang om opnieuw een ‘verkeerde’ studiekeuze te maken? Wil je dat iemand met je meedenkt en je helpt om een nieuw plan te maken voor jouw toekomst? Ik help je graag! Bel of mail me voor het plannen van een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.