studiekeuze stress

Help! Ik heb studiekeuzestress

Het maken van een studiekeuze wordt gezien als een van de belangrijkere keuzes in het leven. Hier zit een kern van waarheid in. Het is immers dié keuze die bepaalt waar jij je de aankomende jaren mee bezig zult houden, als ook de baan die hierna volgt. Veel jongeren ervaren hierdoor keuzestress. Jij ook? Dan volgen hier wat handige tips van mij!

Tip 1: start op tijd met oriënteren

Laat je studiekeuze niet op zich wachten en begin op tijd met oriënteren. Vraag hiervoor desnoods hulp aan je ouders, een mentor of iemand die al studeert. Geef jezelf de ruimte en de tijd om rustig te ontdekken welke studies er zijn en op wat voor scholen je die studies kan volgen. Bezoek open dagen, raadpleeg online informatie en doe ervaring op in de praktijk middels meeloopdagen.

Tip 2: raak niet verstrikt in de opties

Er zijn tegenwoordig ontzettend veel verschillende, leuke studies. Logisch dat je keuzestress ervaart! Maak daarom een top 3 op basis van een wensenlijst. Waar moet een studie voor jou aan voldoen? Denk niet alleen aan de studie zelf, maar ook aan de school, jouw medestudenten en het reizen.

Tip 3: kies niet voor een ander

Laat je niet beïnvloeden door wat iedereen om je heen zegt. Jij weet het beste wat bij jou als persoon past! En twijfel je daarover? Schrijf dit dan voor jezelf op. Wie ben ik? Wat kan ik? Wat wil ik? Jij bent degene die straks moet leren voor de toetsen, dus jij bepaalt. Onthoud dat!

En weet je het even helemaal niet meer, dan kan een tussenjaar heel waardevol zijn. Zo heb je alle tijd om rustig uit te zoeken wat je vervolgstappen zullen zijn. Vul je tussenjaar met een prachtige reis door Indonesië, volg een taalcursus in Denemarken of blijf in Nederland om vrijwilligerswerk te doen. Soms kan dit precies zijn wat je nodig hebt om de juiste studiekeuze te kunnen maken!