een-waardevol-tussenjaar

Een waardevol tussenjaar

Steeds vaker kiezen jongeren zoals jij voor een tussenjaar. Een jaar waarin vrijaf wordt genomen van leren en toekomstplannen in kaart worden gebracht.

Waarom een tussenjaar?

Een tussenjaar kan ontzettend waardevol zijn! Of je nu besluit om vrijwillig ouderen te helpen met het halen van boodschappen, een taalcursus gaat volgen in Spanje of gaat backpacken door Brazilië, je leert ontzettend veel door nieuwe ervaringen en ontmoetingen. En je werkt daarmee ook nog eens aan je CV!

Veel jongeren geven aan dat een tussenjaar hen helpt bij het maken van een goede studiekeuze. Je leert jezelf vaak nog beter kennen en verbetert en verbreedt je vaardigheden. De motivatie om daarna te beginnen aan een studie die je écht leuk vindt, is in veel gevallen een stuk hoger. Jongeren met een tussenjaar halen daardoor vaak betere resultaten.

Maak een plan

Het invullen van een tussenjaar kan voor sommigen als lastig worden ervaren. Voor welke opties ga ik? Wil ik gaan werken? Wil ik naar het buitenland? Of kies ik ervoor om mij volledig op mijn studiekeuze te richten? Je kan je al snel ‘nutteloos’ voelen zonder plan.

Daarbij ervaren veel jongeren dat het lastig is om opnieuw te gaan studeren na een jaar vrijaf. Het studieritme moet weer opgepakt worden. Je dient aanwezig te zijn bij de lessen, deadlines te halen en tentamens te maken. Het maken van een plan is ook daarom erg belangrijk. In een dergelijk plan maak je praktische en financiële keuzes en weeg je de mogelijkheden daarbinnen af. Zo breng je structuur aan en zorg je dat je straks terug kunt kijken op een geweldig jaar. Een goede voorbereiding is het halve werk!

Hulp nodig?

Twijfel jij over of heb jij op dit moment een tussenjaar? Kan je wel wat hulp gebruiken om er een waardevolle invulling aan te geven? Neem dan contact met mij op! Samen kijken we naar wie jij bent, wat jij kan en wat jij wilt gaan doen in jouw tussenjaar en daarna!