Studiekeuze: fysische geografie

Studiekeuze: fysische geografie

Hoe ziet jouw werkdag eruit?

Meestal op kantoor (8.00-17.00 uur). Ook regelmatig in het veld, dat kan overal zijn, zoals: grote industrie, herontwikkelingslocaties, bouwplaatsen, kazernes, dijken, weg- en spoortrac├ęs, in de binnenstad maar ook in agrarische gebieden en natuurgebieden. Bij werkzaamheden in het veld begin je vaak om 7.00 uur op locatie.

Werkzaamheden:

  • Uitvoering van (integrale) bodemprojecten
  • Opstellen van offertes
  • Opzetten van onderzoeksplannen
  • Voorbereiden van veldwerkzaamheden
  • Uitwerken en verwerken van onderzoeksgegevens
  • Uitwerken van saneringsmogelijkheden en rapporteren
  • Diverse advieswerkzaamheden
  • Opstellen van veiligheids- en gezondheidsplannen
  • Opstellen uitvoeringsplannen en bestekken
  • Milieukundige begeleiding bodemsaneringen

Wat is er zo leuk aan je werk?

Zeer divers. Informele werksfeer. Je komt op zeer diverse plaatsen: zowel in het veld als voor afspraken. Je werkt met zeer diverse opdrachtgevers (overheden, projectontwikkelaars, grote industrie, etc). Ik vind het een leuk werkveld. Je werkt samen met veel verschillende disciplines.

Welke eigenschappen en kwaliteiten heb je nodig voor dit werk?

Flexibel, geen 9 tot 5 mentaliteit. Je moet niet te beroerd zijn om in de bagger te werken. Met veel verschillende mensen kunnen samenwerken, zoals grondwerkers, asbestverwijderaars, handhavers, vergunningverleners, projectontwikkelaars, etc.

Wanneer moet je dit werk niet gaan doen?

Als je niet bereid bent om in alle weersomstandigheden buiten te werken. Wanneer je niet van vroeg opstaan houd. Als je graag in een net pak loopt. Je moet geen smetvrees hebben (werken in de industrie, met afvalstoffen, asbest, etc).

Wist je meteen wat je wilde studeren?

Nee. Ik had me op de middelbare school vooral geori├źnteerd op werkzaamheden bij defensie, de politie en als piloot. Dit werd uiteindelijk niets. Vervolgens heb ik een lijstje gemaakt met studies die me wel leuk leken: o.a. geologie, natuurkunde, scheikunde, biologie, archeologie, geschiedenis. Ik kwam toevallig de opleiding fysische geografie tegen.

Waarom koos je voor deze studie?

Het leek me een leuke combinatie van mijn interessegebieden. Ik heb er vrij impulsief voor gekozen.

Sluit je studie aan op je werk?

Mijn studie sluit redelijk aan op mijn werk. Mijn meeste werkzaamheden heb ik wel moeten leren tijdens het werk. De studie geeft in ieder geval genoeg basiskennis. Je wordt alleen niet opgeleid als projectleider. Dit moet je echt in de praktijk leren. In het begin wist ik nog niet eens hoe ik een telefoongesprek moest voeren of een mailtje moest opstellen. Gelukkig had ik bij mijn eerste baan een leuke leidinggevende waar ik veel van heb geleerd. Hier moet je ook een beetje geluk mee hebben. Goede begeleiding bij je eerste baan vind ik wel belangrijk.

Gouden tip voor studenten

Kies bewust. Ga goed na wat je echt belangrijk vindt. Ik zou zeker naar open dagen gaan. Kijk ook goed wat je met je studie kan gaan doen. Een studie kan wel leuk en interessant zijn, je moet er ook een goede baan mee kunnen vinden.