Studiekeuze: schrijfopleiding

Studiekeuze: schrijfopleiding

Hoe ziet jouw werkdag eruit?

Elke dag is anders. Als ik aan het schrijven ben voor een nieuwe voorstelling fiets ik in de ochtend naar mijn atelier. Daar zorg ik dat ik genoeg boeken, illustraties of interviews heb die mij inspireren. Ik schrijf meestal 5 uur achter elkaar door. Daarna ben ik leeg. Als ik workshops geef ben ik op scholen, culturele centra of op locatie zoals in het bos. Als ik een voorstelling aan het maken ben werk ik of bij een vormgever op het atelier om te bouwen aan een installatie of in de theaterzaal om een voorstelling te maken. Kortom, ik ben in een werkweek op heel veel plekken.

Wat is er zo leuk aan je werk?

De afwisseling tussen alleen zijn en met veel mensen tegelijk werken. Het kunnen maken waarvan ik geloof dat het gezien of gehoord moet worden is te gek. Ik ga naar een kern, ik zoek een belang waarvan ik vind dat het de wereld in moet en nog niet verteld wordt. Daarvoor zoek ik naar de mooiste manier om dat te tonen. Als dat lukt is dat heel bevredigend.

Welke eigenschappen en kwaliteiten heb je nodig voor dit werk?

Vooral doorzettingsvermogen. Niets komt aangewaaid. Er is nergens geld en er zijn al veel kunstenaars. Je moet creatief zijn in het zoeken van werk, een budget bij elkaar scharrelen, tevreden zijn met dat je nooit rijk gaat worden en ertegen kunnen dat je afgewezen wordt. Je moet aan 100 deuren rammelen tot er één open gaat en je daar een voorstelling kunt maken.

Wanneer moet je dit werk niet gaan doen?

Als je zekerheid wilt of veel geld wilt verdienen.

Wist je meteen wat je wilde studeren?

Nee, ik dacht heel lang dat ik actrice wilde worden. Ik speelde van jongs af aan toneel, had mij ingeschreven bij castingbureaus en deed af en toe een kleine klus. Mijn ouders vonden dat ik een ‘echte’ opleiding moest gaan doen. Daar werd ik niet gelukkig van. Ik besloot een jaar fulltime de vooropleiding van de toneelschool te doen. Daar kwam ik erachter dat ik het theater in wilde. Tijdens audities op de toneelschool voelde ik mij helemaal niet thuis. Op de schrijfopleiding daarentegen wel. Die ben ik toen gaan volgen.

Waarom koos je voor deze studie?

Ik kon en kan nog steeds niets verzinnen wat ik liever doe dan dit. De manier van werken past bij wie ik zelf ben. Ik houd ervan om soms alleen te zijn en door woorden een nieuwe wereld te creëren en daarin op te gaan. Theater voegt iets toe aan de tekst op papier. Theaterteksten zijn een half product, op de vloer gaan ze leven daarom wil ik ook maken.

Sluit je studie aan op je werk?

Mijn studie sluit aan op mijn werk. Na mijn studie ben ik niet alleen blijven schrijven, ik ben mij ook gaan ontwikkelen tot docent zodat ik workshops kan geven en als maker, omdat ik ook theater wilde maken.

Gouden tip voor studenten

Volg vooral je hart. Anderen kunnen zeggen wat verstandig is, maar dat is niet altijd hetgene waar je gelukkig van wordt.