Studiekeuze: interaction design

Studiekeuze: interaction design

Hoe ziet jouw werkdag eruit?

Het is heel verschillend. Soms werk ik op locatie bij een opdrachtgever. Soms werk ik op mijn eigen kantoor. Ik maak in principe dagen van 9 tot 5, ongeacht waar ik werk. Als interaction designer help ik organisaties om hun interactieve systemen (bijvoorbeeld hun app of website) gebruiksvriendelijker en verleidelijker te maken. Dat doe ik door samen met mensen van de organisatie en de mensen die een nieuw systeem gaan gebruiken af te stemmen wat het precies moet worden. Ik zorg dan dat er altijd visueel discussiemateriaal is om met elkaar over te praten. Dus op een gemiddelde werkdag heb ik wel een paar keer overleg, maak ik schetsen en werk ik daarna een ontwerp heel precies uit op de computer.

Wat is er zo leuk aan je werk?

De combinatie tussen het begrijpen van een bepaald probleem (en voor wie we dit proberen op te lossen) en het uittekenen van het ontwerp. Ook is het heel leuk dat je tijdens dat ontwerpproces de spin in het web bent. Je brengt veel verschillende mensen bij elkaar die verschillende ideeën hebben. Je zorgt ervoor dat er duidelijkheid ontstaat over wat het moet worden.

Ik doe dit werk als zelfstandige, ik ben eigen baas. Dat betekent dat ik veel vrijheid heb om te bepalen welk werk ik precies doe en wanneer. De laatste tijd doe ik alleen nog maar maatschappelijke projecten. Werk dat een positieve beweging in de wereld versterkt. Daar word ik zelf ook erg blij van.

Welke eigenschappen en kwaliteiten heb je nodig voor dit werk?

Je kan goed luisteren en je verplaatsen in de ander. Je vindt het leuk om te schetsen, te tekenen. Computers en techniek in het algemeen vind je interessant, en je kunt er goed mee omgaan. Je kunt goed communiceren, overleggen, presenteren, overtuigen. En je houdt van puzzelen 🙂

Wanneer moet je dit werk niet gaan doen?

Als je niet zo graag afstemt met anderen en de beperkingen van de techniek. Als je niet veel geduld hebt, want het kan soms wel even duren voordat je een goed ontwerp hebt kunnen maken.

Wist je meteen wat je wilde studeren?

Nee, ik heb denk ik wel 10 open dagen bezocht van verschillende studies. Van kunstmatige intelligentie tot docent tekenen.

Waarom koos je voor deze studie?

Ik koos daarvoor omdat ik daarin precies vond wat ik zocht, namelijk de combinatie tussen “iets met computers” en vormgeving. De creatieve omgeving die de HKU bood sprak me aan. Het was daar een heel gezellig creatief zootje, waarin allemaal hele vernieuwende technische en mooi vormgegeven dingen werden getoond. Dat wilde ik ook gaan maken!

Sluit je studie aan op je werk?

Mijn werk sluit wel aan op mijn studie, maar ik blijf me ontwikkelen om de snelle technische ontwikkelingen bij te houden. In de tijd dat ik mijn studie volgde was er nog geen enkele van de computerprogramma’s waar ik tegenwoordig mijn ontwerpen mee uitwerk. Die heb ik mezelf allemaal later aangeleerd.

Gouden tip voor studenten

Zoek iets dat je leuk vindt, dat past bij je talenten. Wees niet te bang voor een keuze. Je komt er alleen maar achter of het de goede weg is door een keuze te maken en het te gaan doen. En oké, dan kan blijken dat het niet helemaal de goede keuze was, maar dat is dus eigenlijk iets positiefs, want dan weet je weer beter wat bij je past. Dat principe moet je gaan snappen, dan wordt het steeds makkelijker om keuzes te maken. Er bestaat geen foute keuze.