Studiekeuze: operatie assistent

Studiekeuze: operatie assistent

Hoe ziet jouw werkdag eruit?

Bij binnenkomst moet ik me eerst omkleden. Hierna ga ik de OK op en deze ga ik bedrijfsklaar maken: o.a. luchtbehandeling checken, apparatuur aanzetten, benodigde materialen verzamelen en implantaten controleren. Dit doe ik samen met mijn collega operatieassistent (chirurgie). Bij binnenkomst van de specialist spreken we kort de bijzonderheden van de dag door en daarna gaan we beginnen op de OK. Als operatieassistente in het oogziekenhuis kan ik 2 verschillende taken hebben:

  1. omlopen, dan ben ik de persoon die de barrière is tussen steriel en onsteriel: ik geef de steriele spullen aan mijn collega die steriel staat, bedien de apparatuur en begeleid, samen met de anesthesie collega, de patiënt.
  2. instrumenterende, dan sta ik steriel aan tafel en geef de instrumenten aan de specialist.

Na het operatieprogramma wordt de OK opgeruimd en aangevuld. Daarna probeer ik de spullen klaar te zetten voor de volgende dag(en). Wanneer er tijdens de dag tijd is bekijk ik mijn mail, controleer de spullen voor de komende dagen, kijk in de dossiers voor bijzonderheden de komende dagen (of alle implantaten er zijn bijvoorbeeld) en moeten de bestellingen die binnen zijn gekomen opgeruimd worden.

Wat is er zo leuk aan je werk?

Het praktisch werken en intussen na moeten denken.

Welke eigenschappen en kwaliteiten heb je nodig voor dit werk?

Praktisch, flexibel en je moet in een team kunnen werken.

Wanneer moet je dit werk niet gaan doen?

Als je vooraf wil weten hoe je dag gaat lopen; niet tegen onverwachte dingen kan.

Wist je meteen wat je wilde studeren?

Na de mavo heb ik eerst MLO Laboratoriumtechniek gedaan. Toen wist ik al wel dat ik operatieassistente wilde worden. Ik vond het fijner om al gerichter bezig te zijn, in plaats van de havo te doen, waarbij ik veel moeite had om de talen te halen. Bij deze gerichtere opleiding had ik geen last meer van de talen.

Waarom koos je voor deze studie?

Ik wilde operatieassistente worden. Ik hou ervan om praktisch bezig te zijn en nog wel na te moeten denken om bepaalde ‘problemen’ op te lossen.

Sluit je studie aan op je werk?

De opleiding sluit aan, omdat dit een beroepsopleiding is.

Gouden tip voor studenten

Bedenk wat je voldoening geeft en in welk beroep je dit kan vinden. Kies voor het beroep wat je wilt worden en niet voor een opleiding die je wel leuk lijkt (omdat je bijvoorbeeld een bepaald vak makkelijk kan). Ga kijken in de praktijk wat het werk dagelijks inhoud. Kijk goed rond en luister naar jezelf; je komt erachter wat je wilt!