Studiekeuze: orthopedagogiek

Studiekeuze: orthopedagogiek

Hoe ziet jouw werkdag eruit?

De meeste tijd op mijn werk besteed ik aan spreekuur op de polikliniek, training geven in de kliniek en telefonische spreekuren met kinderen. Dit zijn vaste momenten in de week en per dag. Ik heb veel contact met kinderen en hun ouders. Ik train en coach kinderen met bijvoorbeeld incontinentieklachten en urineweginfecties en hierbij begeleid en coach ik ook de ouders.

De training is gebaseerd op cognitieve gedragstherapie. Met deze methode werk je aan het veranderen van gedrag en gedachten waardoor klachten verminderen of verdwijnen. Een Urotherapeut werkt in een team met kinderurologen, psychologen en fysiotherapeuten.

Ook besteed ik veel tijd aan administratief werk zoals het registreren van de consulten en het schrijven van brieven en verslagen.  Er is regelmatig multidisciplinair overleg, bijscholing en ik geef ook les aan de opleiding voor Urotherapie op de Hogeschool Utrecht.

Wat is er zo leuk aan je werk?

Het werken met kinderen. Altijd scherp en creatief zijn om gedrag te kunnen veranderen op een manier die past bij de kinderen en het gezin. Multidisciplinair werken en lesgeven vind ik ook erg leuk.

Welke eigenschappen en kwaliteiten heb je nodig voor dit werk?

Je moet geprotocolleerd kunnen werken, stressbestendig zijn, assertief, nieuwsgierig, geduldig, creatief en zelfstandig.

Wanneer moet je dit werk niet gaan doen?

Als je niet geïnteresseerd bent in kinderen of kunt inleven in een ander. Als je weinig zelfstandig bent en liever opdrachten uitvoert in plaats van zelf je plan bepaald.

Wist je meteen wat je wilde studeren?

Aan het einde van de HAVO wist ik dat ik iets in de hulpverlening wilde doen en dacht aan maatschappelijk werk. Na het eerste jaar van de opleiding merkte ik dat ik mezelf te jong en onervaren vond om met volwassen problemen om te gaan. Na een tussenjaar besloot ik orthopedagogiek te gaan doen. Dat bleek heel goed bij mij te passen!

Waarom koos je voor deze studie?

Door mijn interesse in de ontwikkeling van het kind en gezinssystemen. Ik werd enthousiast en het voelde zinvol om vroeg in de ontwikkeling van het kind al iets te kunnen betekenen.

Sluit je studie aan op je werk?

Ja, maar zonder mijn vorige baan als pedagogisch medewerker in het ziekenhuis was ik wellicht niet aangenomen. De medische kennis die nodig is voor deze functie heb ik door werkervaring opgedaan.

Gouden tip voor studenten

Ga eens kijken op plekken die je leuk lijken om te werken. Vraag of je mee mag lopen, praat er met mensen over. Zo krijg je een beeld van een werkplek, dit helpt je bij het kiezen van een studie.