Studiekeuze: verschillende studies

Studiekeuze: verschillende studies

Hoe ziet jouw werkdag eruit?

Ik werk op het Binnenhof in de communicatiekamer van D66. Ik begin niet op een standaard kantoortijd, want het hangt sterk af hoe de politieke dag er uitziet. Als we een livestream op YouTube gaan doen, dan zet ik de techniek alvast klaar. Ik zet de camera en de zenders van de microfoon op de lader. Ik werk ’s ochtends meestal aan projecten die op de lange termijn af moeten. Dat zijn video’s waarbij we bijvoorbeeld op werkbezoek zijn geweest. Ik maak soms foto’s van onze Kamerleden in de plenaire zaal als er bijvoorbeeld een wet van ons wordt aangenomen. Die foto’s bewerk ik dan. Op andere dagen ga ik met een Kamerlid mee op werkbezoek, als er bijvoorbeeld mosselbanken worden geplaatst in de Noordzee. Ik moet dan heel vroeg uit bed en neem mijn apparatuur mee aan boord van een boot. Ik zorg dan dat ik al een idee heb wat ik precies wil gaan filmen. Op andere dagen ben ik tot middernacht bezig om een filmpje te monteren die de volgende dag online gaat. Er is ook een periode geweest dat ik door het hele land reed om de provincies te filmen. Van de afsluitdijk, tot de Deltawerken en de heuvels in Limburg: ik heb het allemaal gezien.

Wat is er zo leuk aan je werk?

Ik vind het een uitdaging om zo mooi mogelijk te filmen. Kleur, compositie, ritme van de montage. Laatst dacht iemand dat een bepaald filmpje van ons door een heel duur bureau was gemaakt. Maar het feit is dat ik alles zelf heb gefilmd, de voice-over heb opgenomen en alles heb gemonteerd. Dan vind ik het een compliment als iemand denkt dat daar heel veel mensen aan hebben gewerkt. Ik vind het bijzonder als mijn filmpjes via social media in het nieuws komen. Dan neemt de NOS een filmpje over en zie ik het later ook terug in een talkshow. Maar misschien nog wel het belangrijkste: ik vind het leuk om verhalen te vertellen via beeld. Verhalen geven zin aan het leven. En ik ben blij als ik mensen daarbij kan helpen.

Welke eigenschappen en kwaliteiten heb je nodig voor dit werk?

Ik denk dat de creativiteit van nature in je moet zitten. Een wetsvoorstel kan heel saai worden gepresenteerd. Maar je kunt het ook vertalen naar een verhaal dat mensen raakt. Verder moet je niet bang zijn om je ideeën te delen, omdat iedereen wel een mening heeft. Bij livestreams komt veel techniek kijken en ik denk dat mijn analytische vermogen heeft geholpen bij het uitzoeken hoe alles werkt. Daarnaast denk ik dat het helpt als je flexibel bent ingesteld. Want het kan zijn dat je het ene moment denkt te kunnen editen, terwijl je 10 minuten later al een filmpje met de fractievoorzitter op gaat nemen.

Wanneer moet je dit werk niet gaan doen?

Je moet dit werk niet gaan doen als je niet stressbestendig bent. Soms komt alles op één dag samen. En in de politiek kan alles heel snel veranderen.

Wist je meteen wat je wilde studeren?

Ik heb zelf heel veel verschillende studies gedaan voordat ik wist wat ik leuk vond.  Als video editor komen al mijn eigenschappen bij elkaar. Maar dat zie ik nu pas.

– Chemische Laboratoriumtechniek: analytisch werk
– Docent Natuur-/Scheikunde: analytisch en presenteren
– PABO: omdat mensen zeiden dat ik een goede leraar zou zijn

Ik heb een heroriëntatietraject gevolgd op de Hogeschool van Amsterdam. Daar kwam de studie Product Design uit die ik uiteindelijk niet heb gevolgd.

Naar aanleiding van een cursus TV Presenteren in Hilversum ben ik een programma gaan presenteren en heb ik de montage zelf moeten doen. Toen kwam ik erachter dat ik dat heel leuk vond om te doen. Sindsdien ben ik als freelance video editor gaan werken.

Ik heb hier niet voor gestudeerd, maar ik zou zeggen dat mijn werk een mix is tussen: Editor, Journalistiek en Communicatiewetenschappen. 

Gouden tip voor studenten

Ik heb mij behoorlijk verveeld toen ik stageliep in laboratoria. Maar dankzij die ervaring weet ik des te beter waar ik wel behoefte aan heb. Blijf bezig! Met niets doen kom je niet verder. Dus ga altijd iets doen. Zo kom je erachter wat je wel en niet leuk vindt.