Studiekeuze: werktuigbouwkunde

Studiekeuze: werktuigbouwkunde

Hoe ziet jouw werkdag eruit?

Wisselend. Normaal werk ik tussen 9 en 5, maar soms ook ’s avonds of midden in de nacht. Ik doe technisch onderzoek voor spoorwegen. Daarvoor bedenk ik meetopstellingen: sensoren, kabels, computers voor metingen aan treinen en het spoor bij elkaar verzamelen en installeren. De voorbereiding van een project is meestal op kantoor, de uitvoering vindt dan plaats op een stuk spoor waar onderzoek moet plaatsvinden. Of in een werkplaats om meetapparatuur in een trein in te bouwen en daarna in het land om proefritten te gaan rijden. Vervolgens worden op kantoor de meetgegevens uitgewerkt en gerapporteerd.

Wat is er zo leuk aan je werk?

Ik vind het leuk om met treinen en het spoor bezig te zijn. In mijn functie ben ik vrijwel alleen met techniek bezig en heb veel vrijheid om mijn werk zelf in te richten. Dat vind ik heel leuk.

Welke eigenschappen en kwaliteiten heb je nodig voor dit werk?

Je moet zelfstandig kunnen werken, kunnen improviseren, maar ook een teamspeler zijn als je in een project met collega’s samenwerkt. Je moet het leuk vinden om nieuwe toepasiingen te bedenken voor bestaande apparatuur, of juist een toepassing verbeteren of vereenvoudigen met nieuwe meetinstrumenten.

Wanneer moet je dit werk niet gaan doen?

Als je alleen binnen kantooruren wil werken of bang bent voor vieze handen.

Wist je meteen wat je wilde studeren?

Nee, want ik zat eerst op het vwo en dacht eraan om naar Delft te gaan om werktuigbouwkunde te gaan studeren. Later ging ik naar de havo en toen heb ik getwijfeld tussen HTS Civiele techniek en Werktuigbouwkunde. Achteraf was het een schot in de roos.

Waarom koos je voor deze studie?

Het leek me een leuke studie met verschillende mogelijkheden.

Sluit je studie aan op je werk?

Mijn studie sluit aan op mijn werk, maar tijdens het werk leer je nog zoveel bij. Een studie is alleen voor basiskennis en om denkmethoden aan te leren. Ik ben bij dit bedrijf begonnen met een stage voor mijn studie, daarna heb ik er ook mijn afstuderen gedaan en heb vervolgens een contract gekregen.

Gouden tip voor studenten

Volg je hart, doe één van de eerste keuzes die in je opkomen. Dat is meestal de goede. Zorg voor een goede stageplaats, dat kan je veel helpen bij het zoeken naar een baan.