Studiekeuze: hoger economisch en administratief onderwijs (heao)

Studiekeuze: hoger economisch en administratief onderwijs (heao)

Hoe ziet jouw werkdag eruit?

Ik werk vanuit huis en mijn werkdag start zodra mijn zoontje op school zit. Ik heb verschillende werktijden, omdat ik ervoor gekozen heb mijn zoontje niet alle dagen op de buitenschoolse opvang te plaatsen. Ik werk dus vooral tussen 9.00 en 15.00 en daarna weer in de avond.

Ik heb naast mijn coachingspraktijk ook een website waar ik tips en inzichten geef over geld verdienen binnen je onderneming. Deze werkzaamheden kan ik prima in de avond doen, zodra hij op bed ligt.

Het coachen van mijn relaties vindt plaats bij mij thuis, maar ook heel vaak telefonisch. Dat kan ik dan lekker combineren met een stevige wandeling met mijn hond. Dan is een ritje naar de sportschool ook niet meer nodig.

De vrijheid van ondernemerschap en de keuze om er ook te zijn voor mijn zoontje, komt ook met minder leuke kanten. Dat wil zeggen dat ik gewoon heel bewust kies voor de sociale momenten in mijn leven. Niet iedere week uit eten of borrelen met vriendinnen, maar als ik dan eens uit ben heb ik extra veel plezier.

Wat is er zo leuk aan je werk?

Mijn expertise ligt echt op de combinatie tussen het financieel analytische vlak en de ondernemer als persoon. Ik kan snel ontdekken waar het probleem zit en dat is 9 van de 10 keer bij de ondernemer zelf en niet in de onderneming. Omdat ik heel snel kan schakelen tussen beide heb ik ook vaak een snelle oplossing en dus kan ik snel iemand helpen. Een ondernemer heeft niet de tijd om lang ergens bij stil te staan. Snel en direct een oplossing vinden en daarmee direct impact hebben is voor mij het leukste wat er is. Ik krijg veel energie als de ondernemer zelf ook weer gevuld is met energie. Dat geeft ons beide vleugels.

Welke eigenschappen en kwaliteiten heb je nodig voor dit werk?

In de eerste plaats moet je zelf veel energie krijgen van het helpen van mensen. En dan bedoel ik dat je echt een verandering kan forceren. Daarnaast moet je in staat zijn om naast de harde feiten, die je in de cijfers vindt, ook goed te luisteren naar wat er NIET door de ondernemer wordt verteld. Immers zijn de cijfers een resultante van besluiten die de ondernemer heeft genomen en het is in die combinatie dat je de juiste adviezen kunt geven.

Wanneer moet je dit werk niet gaan doen?

Als je het lastig vindt om mensen met problemen te helpen. Je zou misschien verwachten dat ik zou zeggen: als je niet van cijfers houdt. Maar als je de cijfers kunt zien als persoonlijke besluiten, dan zijn de cijfers echt heel leuk om mee te werken.

Tegenwoordig zie je steeds meer dat financieel adviseurs ook persoonlijke coaches zijn geworden en dat het cijfermatige analyse werk door computers wordt overgenomen.

Wist je meteen wat je wilde studeren?

Helemaal niet. Ik ben maar een algemene studie gaan doen, in de hoop dat dat de kans op een goede baan zou vergroten.

Waarom koos je voor deze studie?

Ik wist het nog niet en daarom ben ik een algemene studie gaan doen waar je vele kanten mee op kan. Pas later ontdekte ik wat ik echt leuk vond, maar door de algemene studie kon ik daar wel mee verder.

Sluit je studie aan op je werk?


Ik heb later nog mijn MBA (Master of Business Administration) gehaald en nog een andere opleiding gevolgd. Dat had te maken met strategische interventie coaching. Verder heb ik heel veel boeken gelezen over diverse ondernemers en strategiën. Leren vanuit de praktijk is voor mij het beste geweest.

Gouden tip voor studenten

Aangezien een tijdmachine nog steeds niet is uitgevonden en je dus NU al dient te weten wat bij je zou passen, is mijn gouden tip dat je eerst heel goed probeert na te denken waar je echt heel erg blij van wordt. Het is niet altijd mogelijk om van je hobby je werk te maken, maar als je daar heel dicht bij kunt komen dan heb je een carrière voor het leven.