Studiekeuze: scheepsbouwkunde

Studiekeuze: scheepsbouwkunde

Hoe ziet jouw werkdag eruit?

Ik maak technische, commerciële voorstellen aan de verkopers voor het verkopen van schepen. Ik werk hierin heel nauw samen met verkopers. Mijn werktijden zijn in principe van 8 tot 5 maar zijn wel flexibel. ik werk 36 uur per week en ben om de week een dag vrij. het bedrijf opereert met 40 vestigingen wereldwijd, dit brengt met zich mee dat er veel gereisd wordt.

Wat is er zo leuk aan je werk?

Ik vind het leuke aan het ontwerpen van schepen, dat je kan rondlopen op datgene wat je bedacht hebt. Dat je dus kan zien of wat je bedacht had ook zo werkt, handig is in gebruik en voldoet aan de wensen van de klant. Het reizen vind ik ook een leuk aspect alhoewel dat met een gezin met 3 kleine kinderen af en toe wel puzzelen is. Ik vind de mix tussen techniek en commercie ook leuk. Je bedenkt technische concepten, berekent wat dat moet kosten en biedt dat aan.

Welke eigenschappen en kwaliteiten heb je nodig voor dit werk?

Je moet nauwkeurig zijn en tegelijkertijd heel flexibel zijn. Je moet een gezonde dosis doorzettingsvermogen hebben, want sommige projecten kunnen wel eens jaren duren voordat ze verkocht worden. Affiniteit met techniek, samenwerken met verschillende disciplines en culturen moet je echt liggen.

Wanneer moet je dit werk niet gaan doen?

Als je echt helemaal niks met schepen en of het bouwen ervan hebt moet je niet in deze bedrijfstak gaan werken. Het is van nature een bedrijfstak die niet voorop loopt op het gebied van innovatie. Dat begint nu wel te komen, maar als je echt super innovatief bezig wil zijn en baanbrekende dingen wil doen, dan wordt dat in de scheepsbouw wellicht lastig.

Wist je meteen wat je wilde studeren?

Nee, niet direct dat ik scheepsbouwkunde wilde studeren. Ik wilde eerst naar de zeevaartschool.

Waarom koos je voor deze studie?

Ik heb altijd een voorliefde voor schepen gehad (ik heb alleen geen boot). Ik ging met mijn vader op een open dag kijken, nadat ik al bij diverse andere opleidingen was geweest, en toen was ik verkocht. Schepen zijn over het algemeen toch interessante producten vind ik. De opleiding is een leuke mix tussen vormgeving, techniek en bedrijfskunde.

Sluit je studie aan op je werk?

Ik weet niet hoe het nu is, maar ik vond de stap van studeren naar werken groot. Het verbaasde me dat ondanks dat bedrijven erg betrokken zijn bij HBO-opleidingen, de opleidingen niet erg goed aansluiten bij de praktijk. Na de HTS heb ik nog de post-HBO opleiding Commercieel ingenieur, gedaan. Verder nog veel opleidingen en trainingen op persoonlijk vlak.

Gouden tip voor studenten

Naar veel open dagen gaan en een jaar blijven zitten op de middelbare school wil ook wel eens helpen 😉